FOOD: Kremna cvetačna juha

by - 05:53:00

Kremna cvetačna juha se odlično prileže v mrzlih jesenskih dneh. Lahko jo postrežemo z dodanimi bučnimi semeni ali na olivnem olju prepraženimi hrustljavimi kruhki. Sama priprava je precej enostavna in hitra.


Sestavine (za 4 osebe):
  • 1 glava cvetače
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka (lahko tudi manj)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 dl kisle smetane 
  • 2 ščepca soli
  • 2 ščepca popra
  • 1 ščepec muškatega oreščka (mletega)

Priprava:

1. Cvetačo očistimo, operemo pod vodo in razrežemo na majhne cvetke. V lonec nalijemo vodo in počakamo, da zavre. 
2. Ko voda zavre dodamo cvetačo in jo kuhamo približno 20 minut, da postane nekoliko mehkejša. 
3. Ko je cvetača mehkejša dodamo mleko in kislo smetano ter kuhamo dodatnih 10 minut. Pustimo, da vre na malem ognju. 
4. Lonec odstavimo in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo olivno olje, poper in sol ter malce muškatnega oreščka. 




Voila!

P.s. Juhi lahko dodamo hrustljave kruhove kocke, ki jih prej popečemo na olivnem olju, po želji lahko dodamo tudi nekaj bučnih semen. 




Dober tek! 

Pa ti?
Kakšne juhe imaš najraje?
Katera je tvoja najljubša?

Comment below

Neža




You May Also Like

9 comments

  1. Kremne jhe so najboljše, mi smo se danes cartali z kremno grahovo injeto enaredkih juh, ki gre v celoti:)Tvoja se bere, izgleda odlično:).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam! Mi je pa tudi odlična špinačna z rižem. Juha mojega otroštva. xx

      Izbriši
  2. O, njamsi <3


    Kljub temu, da ne jem zelenjave... imam kremne juhice ful rada, super objava :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, jaz jih obožujem. Še posebej pozimi. Drugače pa nisem bla fan zelenjave več let, zdaj pa skoraj da ne morem brez nje. xx

      Izbriši
  3. Še ena oboževalka kremnih juh tukaj <3 Wiiiiiw. Ne morem brez njih, od korenčkove, krompirjeve, česnove, cvetačne, zelenjavne...Res so pravo malo razvajanje v jesenskih dneh :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz jih imam tudi tako rada, da joj. Bi vsaki dan juho jedla, medtem ko mojim domačim preveč ne diši, haha. Mi je njamsi tudi špinačna z rižem - odlična juhica, ki mi jo je vedno kuhala moja babica. xx

      Izbriši
  4. Jaz imam najraje gobovo in paradižnikovo juho. ;) Imam pa nasploh zelo rada cvetačo. Po navadi jo samo skuham v slani vodi in še toplo pojem. Naj bi bila za prilogo, ampak jo prej zmanjka :) Hvala ti za ta recept. Bom si prepisala in poizkusila drugo leto. Letos žal nimamo več cvetače na vrtu.

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gobovp imam tudi sama zelo rada. Najboljša je tista iz svežih gobic. Paradižnikove pa že nisem jedla več let, tako, da jo moram kdaj spet skuhat. Hvala, da si me spomnila! Jaz sem zadnjih nekaj let velika oboževalka cvetače, si jo tudi večkrat skuham kot prilogo. Le preizkusi - ne bo ti žal. xx

      Izbriši
    2. Tole sončno jesensko vreme mi je na vrtu pognalo nove sadove. Cvetača še dela in ravno danes sem eno odtrgala in preizkusila juho po tvojem receptu. Čudovita je! Hvala, ker si z nami delila recept. 😘

      Izbriši