Travel: Čudovita Budimpešta

by - 02:04:00







Razmišljaš o obisku Budimpešte? SUPER IDEJA! Sama sem prvič Budimpešto obiskala z mamo, saj sva se odpracvili na ženski 3-dnevni izlet in niti malo mi ni žal, da sem videla to prelepo mesto. Že nekaj časa pred potovanjem me je povsem zvijalo v trebuhu saj nisem vedela kaj pričakovati, prav tako že dolgo nisem potovala v drugo državo. Potovali smo z avtobusom, česa sem se še posebej bala, a je bila pot prijetna in mirna. Narava ob avtocesti je čudovita, tu in tam vidiš tudi kakšno kravo na paši.

Citadela - je bila prva destinacija, ki smo jo obiskali. Med vožnjo sem nekajkrat pomislila "pa kam nas ta pelje?!?" in potem, ko smo prišli do cilja, sem vedela zakaj je nujno videti panoramo Budimpešte. Čudovito. 






Nisem pričakovala, da me bo Budimpešta tako očarala. Dolge ulice, restavracije iz katerih se duha odlična hrana, terase polne romantičnih lučk ob večerih, prijazni ljudje, stara, a prekrasna arhitektura in rože na vsakem vogalu, ki dajo Budimpešti poseben čar. Kljub temu, da je promet v Budimpešti čisto drugačen od našega, so kljub veliki gneči vozniki prijazni in kulturni, kar me je še posebej pozitivno presenetilo.

Od znamenitosti sva si z mamo ogledali Budimški grad, Ribiško trdnjavo, Kraljevi dvorec, Matjaževo cerkev in mestni muzej. 











Mesto na vsakem koraku ponuja možnosti užitkov za vsa čutila, tako podnevi kakor tudi ponoči, zabavo za vse starosti in potešitev kulturne radovednosti. Sijajna kuhinja, vina in palinka, so temelj nepozabne gostinske ponudbe. Izjemna kulturna produkcija svetovnega nivoja, kulturna in umetna dediščina, ki ji le stežka najdemo para v svetovnem merilu, nepozabna arhitektura in urbanizem Pešte ter privlačnost srednjeveških ulic Budima, številni termalni vrelci in kopališča, čudovito nabrežje Donave, veličastni in ogromni mostovi, donavski otoki, prekrasna okolica in parki pritegnejo zmeraj več turistov. Zahvala za odlično vodenje skozi ulice prelepe Budimpešte pa gre profesorici Mariji Hernja Masten, ki je izredna poznavalka Madžarske kulture in zgodovine.

Drugi dan sva se peljali po Andrassy bulevarju do Državne opere in katedrale sv. Štefana - waaaw, sama ne maram cerkva, ampak ta arhitektura in ilustracije pa so res "from heaven". 












Med raziskovanjem velemesta sva se seveda morali ustaviti v popularnem Bistro Galartu, ki je znan po dobri kavi in sladoledu v obliki vrtnice. Mami je rekla, da je bil odličen!







Sprehajali sva se po nakupovalni ulici Vaci in pasle oči , potem pa kar hitro raje šli nekaj pojest, saj so naju počasi izdajale najine noge. Sprehodili sva se tudi po obrežju Donave in si ogledali parlament.








Mocareline palčke so bile res odlična izbira po napornem raziskovanju mesta, a kaj, ko naju je čakalo še toliko zanimivosti, ki sva si jih morali ogledati. Na primer Margaretin otok, ki je znan po dobrih zabavah v poletnem času, idealen kraj za sprehode in športanje, kakor tudi druženje. 




Obiskali sva si tudi ne preveč oddaljen Aquincum - arheološki park, poln znamenitosti in kamnitih zapuščin. 

Tretji dan je sledil ogled Sinagoge in potep po mestu Szentendre, v katero sem se priznam, malce zaljubila. Barvito mesto, polno ozkih uličic, ki spominjajo na morje, prijazni ljudje, male trgovinice polne starin, okraskov in ročnih izdelkov. Ko sem že mislila, da ne bom več zapravljala, sem zagledala celo ulico štantov z različnimi izdelki, med njimi tudi kristali. 























V mestu Szentendre sva si pred odhodom proti domu privoščile še "domačo" kosilce v restavraciji obloženi z denarjem z vsega sveta. 













Domov smo se vračali po severni strani Blatnega jezera proti mejnemu prehodu Redics - Dolga Vas. Počasi je zahajalo sonce, barve so bile prečudovite, pogled na Blatno jezero je bil kot iz filma. Če vas nisem prepričala jaz, vas bodo pa naslednje fotografije. 








Si obiskala Budimpešto? 
Kaj se je tebi najbolj vtisnilo v spomin in kaj bi mi svetovala, da si naj ogledam ob drugem obisku?


 






You May Also Like

1 comments

  1. Pick the best bitcoin wallet for iphone ipad top iOS BTC and we offer this when all is said in done, as your web wallet has been checked by experts.

    OdgovoriIzbriši