Lifestyle: Currently Reading: Kahlil Gibran, The Prophet

by - 04:16:00

Vroči poletni dnevi so dokončno za nami, večeri pa so vse daljši in bolj mrzli - pogosta fraza iz Game of Thrones "winter is coming" je pri meni zadnje čase kar pogosta. Ne samo, ker komaj čakam zadnjo sezono, ampak je zunaj vedno bolj mrzleje, uuuš.



Jesenski dnevi so popolni za branje knjig v objemu tople odeje in nogavic ter čaja ali vroče čokolade. Če si ravno v iskanju dobrih knjig za branje, ti bo ta objava definitivno všeč; namreč govorila bom o knjigi Prerok, avtorja Kahlila Gibrana. Knjiga je zelo stara, izšla je leta 1923 in se od takrat ni nehala izdajati. To je eden izmed razlogov, zakaj knjigo sploh prebrati. 

Khalil Gibran? Kdo? 


"Gibran je hkrati pesnik, pisatelj, filozof in mistik, za nekatere pa zapeljivec in heretik. Višek njegove temeljne filozofije najdemo v njegovem poznem delu 'Prerok'. V njem je podzavestno opisal svoje življenje: svojo modrost dozorevanja in sprejemanja vsega bivajočega ter vstopanja v harmonijo stvarstva. 'Prerok' govori o človekovi izkušnji med rojstvom in smrtjo; o tistem sokratovskem 'spoznavanju samega sebe', v katero je človek prej ali slej vržen sredi enega samega, nenehnega postajanja in minevanja..." - Bukla



"Lepota je življenje, kadar življenje odstre kopreno s svojega svetega obličja.Toda vi ste to življenje in vi ste ta koprena. Lepota je večnost, ki sama sebe gleda v ogledalu. Toda vi ste ta večnost in vi ste to ogledalo."


Sporočilo 'Preroka' je preprosto in življenjsko: ljubezen, dobrota, sočutje, odpuščanje in blagost so za srečno življenje prav tako potrebni, kot so za naše telo potrebne življenjske prvine kruh, voda, luč, zrak.





"Vaše veselje je vaša žalost brez maske. Isti vir, iz katerega se poraja vaš smeh, je bil mnogokrat napojen s solzami."


Knjiga vsebuje odlična poglavja, ki se navezujejo na življenje samo, dajejo res veliko motivacije in inspiracije; vsekakor bo všeč tistim, ki iščejo za branje nekaj drugačnega in poučnega. 

Za piko na i je knjiga opremljena s čudovitimi ilustracijami Jane Pečečnik Žnidarčič, ki knjigo naredijo še bolj posebno in artistično. 


Ocena knjige: 10/10








You May Also Like

0 comments