LIFESTYLE: Tea Talk with Rose Touch

by - 06:08:00

Današnja objava bo nekoliko drugačna. Ker že od malih nog obožujem čaj, sem se odločila, da spišem tudi objavo na to temo, saj verjamem, da nisem edina. Govorila bom o besedi čaj, katere čaje sploh poznamo, kateri so moji najljubši in kje se jih da kupiti, izpostavila pa bom tudi čajnico v katero največkrat zahajam.


Sama beseda "čaj" se v slovenščini uporablja za katerikoli poparek bodisi iz sadja ali zelišč. Beseda čaj izvira iz kitajske besede "cha", zaradi izgovorjave v nekaterih predelih Kitajske pa je posledično nastalo ime za čaj tudi v angleščini (tea). Kupimo lahko veliko vrst čajev kot tudi okusov, imamo prave čaje, ki jih kupimo v posebnih trgovinah s čaji ali v navadnih trgovinah, kjer dobimo čaje v vrečkah, ki seveda niso tako močni, kot pravi. Moram priznati, da si vsak dan privoščim čaje iz vrečk, kupljene v trgovini, tiste prave čaje, bolj močne pa si privoščim ob kakšni posebni priložnosti oz. potepu po mestu.



Moji najljubši čaji 

Moj favoriti med čaji so definitivno kamilični čaj, metin čaj, planinski čaj ter zeleni čaj. Imam rada tudi sadne čaje, vendar, če bi morala izbirati bi definitivno izbrala kakršenkoli zeliščni čaj. Ker lahko dandanes izbiramo med veliko znamkami, ki proizvajajo čaje naj povdarim, da pri tem res nisem zbirčna. Na znamke pri čajih, kot tudi pri veliko drugih stvareh ne gledam.



1. TEEKANNE HARMONY FOR BODY & SOUL "SWEET DREAMS" 




Sweet Dreams je mooj najljubši. Je zeliščni čaj, ki se prileže po še kako napornem dnevu. Mešanica melise, kamilice ter sivke je kot idealna za sprostitev. Vsebuje tudi žajbelj in cvetove lipe, ki delujejo harmonično, poprova meta ter citronska verbena pa čaju dodata kanček svežine. Odličen za ob koncu dneva in moram priznati, da mene kar zaziba v spanec.

2. MOGOTA ZELIŠČNI ČAJ "PLJUČNIK"



Pljučnik je prav tako zeliščni čaj oz. mešanica zelišč kot so materina dušica, melisa, trpotčevi listi, bezgovi cvetovi, komarček, rman, repik navadni, listi žajblja ter listi pljučnika. Dobro dene pri kakšnem pljučnem vnetju hkrati pa ga lahko pijemo tudi vsak dan.

3. HERBA MEDICA "ČAJČEK TOLOVAJČEK - DRAGON TEA"



Za razliko od drugih je ta čaj sadni, njegove sestavine so cvetovi hibiskusa, plodovi divjih jabolk, skorja pomaranče, cvetovi lipe, aroma vanilije. Je čudovitega okusa, zelo okusen tudi, če ga pijemo ohlajenega npr. poleti, kot ledeni čaj.

4. 1001 CVET KAMILIČNI ČAJ



Kamilica je prava kraljica med zelišči, saj so jo častili že stari Egipčani. Kamilični čaj uprabljamo kot
blažilno sredstvo pri veliko tegobah, saj ima pomirjevalni, protivnetni, protiglivični ter antibaterijski učinek. Meni je odličen tudi s par kapljic ruma (hvala babi za super navado). P.s. Čaje lahko kupiš v vsaki trgovini z živili, kot tudi drogerijah.

Shranjevanje

Za svoje čaje imam prav posebno shranjevalno škatlico, ki mi jo je podarila mama. Je dovolj velika, vendar ji počasi zmanjkuje prostora, saj vedno preizkusim nek nov čaj, ki ga rada potem tudi odložim v to škatlico, da je vse na svojem mestu. Škatlica je vedno na dosegu roke, tako, da čaja nikoli ne primanjkuje.





Domači čaji


Zelo rada imam tudi domače čaje, saj imajo vseeno bolj "naraven" okus ter boljši učinek. V svoji zbirki imam trenutno samo 3 in sicer jagodni poljub, kamilični & bezgov čaj ter konopljin čaj.

JAGODNI POLJUB: Je bil darilo od moje sestre in je čudovitega sladkastega okusa.
KAMILICA&BEZEG: Kamilica in bezeg je odlična kombinacija, predvsem pa osvežujoča in sproščujoča. Čaj je odličen tudi poleti, če ga ohladimo v hladilniku, dodamo kanček mete ter led.
KONOPLJIN ČAJ: Konopljin čaj je odličen antioksidant, zmanjšuje telesno težo ter razne druge tegobe. Njegov okus mi ni ravno najboljši, saj je zelo "industrijski", vendar je zdrav.


Najljubša čajnica "Čajek" v Mariboru
Heaven for tea lovers

Vir: Lena, obiskovalka čajnice Čajek

Kot najstnica sem se podala iz majhnega domačega mesteca v "big city life" Maribor in z odkrivanjem mesta odkrila čajnico "Čajek"in jo takoj vzljubila. Ambient je fantastičen, nekoliko starinski - prekrasen. Kotički za srkanje čaja so prečudoviti, prostor je kot nalašč za jutranje srkanje čaja, kave ter prebiranje najljubše revije ali knjige. Tudi osebje je zelo prijazno, kar mi je še posebej všeč je to, da se počutiš res dobrodošel, prav tako pa so dobro podučeni tudi o čajih, ki jih prodajajo in, da sploh ne omenjam vseh tistih lepih čajnikov, ki jih imajo. Če še čajnice nisi obiskal/a, ti jo res toplo priporočam, vsekakor neboš razočaran/a. Najdeš jo na Slovenski ulici 4, Maribor. 

Čajnico "Čajek" najdeš tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/cajekcajek/

“Tea ... is a religion of the art of life.”
Okakura Kakuzō, The Book of Tea




Si tudi ti ljubiteljica čajev? 
Kateri je tvoj najljubši? 
Bi mi priporočila kakšno čajnico, ki si jo že obiskala?

Comment below


xoxo,
Neža

















You May Also Like

16 comments

  1. krasna, non beauty objava ! Jaz imam rada čaje ampak nikakor se jih ne morem navaditi poleti, sicer pa sem minulo zimo najraje pila yogitea čokoladni čaj, pa tudi ta teekanee sweet dream čaj mi je bil super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi kot ohlajene z ledom jih ne maraš? O, čokoladnega pa še nisem preizkusila, ga moram definitivno. Sweet Dreams je res odličen čaj, hvala Rebeka xx

      Izbriši
  2. Zanimiva objava :)

    Sama sem za sladke čaje z medom in limono <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmm, tudi jaz, med in limona sta definitvno dobra izbira. Hvala Katja xx

      Izbriši
  3. Meni je super dober meti čaj:) najpogosteje pa kupujem Teekanne čajčke, vsi so mi ful dobri, sploh sadni.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz obožujem metin čaj, je takšen osvežilen. Teekanne čaji so zelo dobri, sicer še vseh okusov nisem preizkusila, ampak se trudim. xx

      Izbriši
  4. Čaji so moj lajf, ne morem brez njih v vseh letnih časih. Najraje imam od Twinings črnega z vanilijo, v katerega obvezno dam mleko, tudi ta sweet dreams, ki si ga ti omenila mi je božanski <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala enako Kim ♡♡♡ Tega črnega še nisem preizkusila se mi zdi, ampak ga definitivno moram, edino kaj je, mleka v čaju pa res ne maram. Ne vem zakaj, ker je vsem tako dobro, meni pa ne sede. Ja sweet dreams je božanski. xx

      Izbriši
    2. Jaz pa mleko še v tega sweet dreams dam, mi ful dobro naredi :)
      Aja, pozabila sem pohvalit tvojo skodelico, res je kjuuut <3

      Izbriši
    3. Res, potem pa moram vseeno še enkrat z mlekom probat. Mogoče pa mi bo dobro po nekaj letih. Hvalaaaa, sem jo kupila v starinarnici, ker sem že kot majhna punčka imela takšno skodelico oz. celi set (od babice), ampak je bil že precej star pa sem jo mogla kupit - za smešnih par centov. xx

      Izbriši
  5. Zime si ne predstavljam brez čajev, poleti so mi pa še posebno všeč tisti čaji, ki jih narediš kar v mrzli vodi in jih ne rabiš kuhat. Zelo mi je všeč shranjevalna škatlica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz ne! Ja, tiste pa prakticira moja mami (ko se ji neda kuhat čaja ;P), jaz prisegam še vedno na te skuhane in ohlajene. Najlepša hvala xx

      Izbriši
  6. ooo jaaa! Ko sem videla v naslovu besedico čaj, sem si ga najprej šla nardit, potem pa brat objavo :P dejansko. Tudi jaz sodim med ljubitelje čajev. Rada imam tako sadne, kot zeliščne... naravne in kupljene :) Še posebej so mi všeč tisti od Growers cup(zaradi močnega okusa), lord nelson... tekanee :) in nazadnje sem probala tudi Tea Pigs in so mi prav tako zelo okusni. Ni jih pa čez tiste prave angleške čaje :) Super objava Neža! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, sem vedela, da nas bo malo morje! Jaa, te od Tea Pigs pa še nisem preizkusila, ampak moram - nujno! Se trudim vedno več različnih preizkusiti, koliko se le da. Hvala xx

      Izbriši
  7. Super objava, ravno za mene! :)
    Jaz obožujem čaje in to čez celo leto, pa tudi sama rada zahajam v Čajek.
    Sicer pa pijem predvsem zeliščne in prave čaje, všeč so mi tisti z čajnic in pa Clipper čaji, imajo res veliko izbire zeliščnih čajev in zelo polni okus. :)
    Nekaj besed o Clipper: http://girlof21st.blogspot.si/2015/11/nori-na-caje-clipper.html :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čajek je res najboljši. Super ambient pa super čaji. Za Clipper čaje sem že slišala, da so dobri, nisem pa še jih preizkusila. Hvala za link, super objava, waaaaa, moram jih defnitivno nabavit! xx

      Izbriši