Lifestyle: Kdaj bodo nasilni in prestopniški duhovniki plačali za svoja dejanja?

by - 04:21:00

Vse več škandalov odmeva iz naših cerkva. Kaj se sploh dogaja za 4 stenami in kdaj bodo duhovniki začeli plačevati za svoja kazniva dejanja? Ne dolgo nazaj so iz Ljutomerske župnije odstranili župnika Andreja Zrima, ki je že bil obsojen kaznivega dejanja zaradi fizičnega napada na mlajšo osebo, staro manj kot 14 let. Od tega je minilo kar 15 let, a očitno ta prekršek ni bil dovolj...


Tudi sama sem obiskovala verouk in hodila k sveti maši. Bila sem otrok, lahko rečem, da praktično nisem vedela zakaj sem sploh tam in kaj sploh pomeni krščanska vera; seveda razen 10 božjih zapovedi in tega, da cerkev pomaga drugim in dela dobro. Naj omenim, da sama nisem imela nikoli problemov, kar se tiče nasilja in grdega odnosa s strani župnikov, lahko pa potrdim, da nikakor nikoli niso sprejemali drugačnosti (oblačila, piercingi, spolna usmerjenost). Večkrat smo se eni in isti (takrat še takozvani "metalci") znašli pred vrati verouka, saj smo bili neprimerno oblečeni in naličeni. Kot najstnica sem komaj čakala, da se rešim cerkve in cerkvenih obveznosti, saj sem še le takrat ugotovila za kaj sploh gre in, da v to ne verjamem. 

Uradno je sicer zelo malo informacij, naj bi šlo za nasilje nad otroci, če gre za spolno nasilje še ni znano. Andrej Zrim je že dobro spoznal zatožno klop, zaradi nasilja nad 12-letnikom, kateremu je spodnesel roko; slednji pa bi se naj hudo poškodoval pri udarcu v glavo. Andrej Zrim je priznal krivdo in dobil pogojno kazen. 

"Še preden so ga prvič obsodili, je zamenjal župnijo; v svoji biografiji na spletu navaja, da je bil po odhodu iz Gornje Radgone od avgusta 2002 do julija 2010 župnik na Cankovi, nato pa se je odpovedal župniji ter bil imenovan za župnika župnije Ljutomer, od leta 1990 je dekan ali prodekan ljutomerske župnije. Opravljal je še druge vidne(jše) funkcije v cerkvenih organih. Česa torej sumijo Zrima, da je bil umaknjen?"

"Pri Slovenski škofovski konferenci so pojasnili, da postopka ne morejo komentirati, dokler ne bo zaključen. Kakor pravijo, je vsak primer spolne zlorabe tragičen in predstavlja veliko preizkušnjo za vse škofe, duhovnike in vernike. »Od leta 2015 na ravni SŠK izdajamo Letno poročilo Katoliške cerkve s statistiko na področju dela Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK. Med letoma 2013 in 2017 je skupina obravnavala tri primere (prijave, poizvedovanja), leta 2013 nobenega, 2014 dva primera, 2015 en primer in leta 2016 nobenega."

Škof Štumf je dejal, da se naj ljudje vzdržijo neprimernih komentarjev in, da naj molijo. Molimo naj za ljudi, ki se fizično spravljajo na otroke? Molimo naj za nekoga, ki ni imel groznega odnosa samo do otrok, ampak tudi njihovih staršev? 

Ena izmed "žrtev" je zapisala tako: "Žalostno, da tega noben ni prej opazil, ša sama sem bila žrtev tega in se vedno znova skušala izogniti, noben me ni jemal resno, ko sem govorila o tem in zdaj bom končno lahko šla brez strahu spet v cerkev."

Molimo lahko samo za to, da bo končno za vselej poskrbljeno za takšne duhovnike, ki svojega dela ne opravljajo iz srca. Molimo lahko samo, da si župnije med sabo že nehajo podajati duhovnike, ki so bili osumljeni ali obtoženi kaznivih dejanj. Če je dotični storil v eni župniji nekaj in bil obtožen, zakaj ga potem pošiljate v drugo župnijo? 

Kako dolgo bo trajalo odločanje na Svetem sedežu, še ni znano; po naših zanesljivih podatkih pa odločanje vatikanske kongregacije za verske nauke traja približno dva meseca, v primeru pritožbe papežu pa se zna obravnava še zavleči.

Najbrž vsi vemo, kako znajo biti naporni otroci, še posebej tisti, ki jih že malce razganja. Pa je to res dovolj dober razlog, da se duhovnik, ki bi naj živel po božjih zapovedih in deloval, pomagal v Jezusovem imenu loti česa takega? 

Cerkev je do zdaj skrbno skušala skrivati perverznost in kriminal, kar se je obneslo za nekaj časa, a ne za dolgo. Upam, da se Andreju Zrimu sodi pravično; če je kriv ali ni, v primeru, da res ni kriv, pa ga naj dajo na drugo delovno mesto, saj več kot očitno ni za poučevanje otrok. Sama sem mnenja, da sem dobila samo še en razlog več za odstop iz cerkve. 

...dragi starši, sestre, bratje, sosedje, znanci. Naprošam vas, da na tarnanje otrok ali kakršnokoli izjavo glede cerkve gledate drugače. Ne kot, da se nič ne dogaja in, da si otrok zmišljuje, ampak kot neko opozorilo, da se dogaja nekaj kar se nebi smelo. Prav tako vsakega naprošam, da v primeru zlorabe kontaktira pristojne organe - POLICIJO in NE samo cerkev. 

Naši Ljutomerčani so precej verni ljudje in veliko jih podpira Andreja Zrima, vendar upam, da so pomislili, da gre v tem primeru za mladoletne osebe, otroke. Kaj če bi bili vaš vnuki deležni takšnega odnosa s strani cerkve? Takrat se pa zgodba obrne... Kaj pa vi mislite o tej razburkani novici? Kakšno je vaše mnenje? 

Se beremo naslednjič, 






You May Also Like

0 comments